Fogmegtartás

Fogtömés-betét készítés

A mindennapi munkában leggyakrabban alkalmazott módszer a szuvasodás következtében eltávolított beteg fogállomány pótlására a fogtömés.
Minden esetben az orvos végzi. Általában egyetlen alkalommal elvégezhető kezelési mód.
A zavartalan, nyugodt munkavégzést megkönnyítendő, helyi érzéstelenítésben történik.
Ma már az orvostudomány előrehaladtával a kevésbé esztétikus és a szervezetre sem túl egészséges amalgámtömést felváltották a fotopolimerizáció hatására megkötő esztétikus, fogszínű műanyagtömések.
A legnagyobb körültekintés mellett elvégzett töméseket is ajánlatos legalább félévente ellenőriztetni, illetve 5-7 évenként eltávolítani és ellenőrizni a fogszerkezet állapotát. Áruk a hiányzó fog méretétől függően változik.

Inlay vagy onlay

A fogak restaurációját segítő alább ismertetendő eljárás legalapvetőbb eltérése a fogtöméssel szemben, hogy ez a fogorvos és a fogtechnikus összehangolt munkájával történik.
Elkészítése két alkalmat vesz igénybe és előkészítése helyi érzéstelenítésben zajlik.

Az orvos a beteg elszuvasodott fogállományának eltávolítása után egy speciális üreget alakít ki a fogon, majd egy lenyomat segítségével a fogtechnikus a fogtechnikai laboratóriumban elkészíti a kívánt méretű, szinű stb betétet azaz inlay-t.
Méretétől függően a kisebbeket inlay-nek, a nagyobb felületre kiterjedő betéteket már onlay-nak hívjuk.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés célja mindig az olyan fogak megmentése, melyek pulpája már elhalt. A fog belsejének, azaz a pulpának az elhalását többnyire pulpitisz vagy egy mélyen lévő szuvasodás, ritkább esetben valamilyen sérülés (erős ütés) okozza.

A gyökérkezelést helyi érzéstelenítésben végzik. A fogorvos először egy járatot fúr a fogba, hogy elérje a foggyökércsatornát, amiből eltávolítja a pulpát és a fogidegeket. Ezután kitisztítja a gyökércsatornát, és egy töméssel tartósan lezárja azt. A gyökérkezelés nagy odafigyelést és pontosságot igénylő eljárás. Ha a pulpa részei bennmaradnak, vagy ha a gyökércsatornát nem tisztítják meg rendesen, genny képződhet, ami a környező fogakat károsíthatja, és fekély kialakulásához is vezethet. A kezeletlenül hagyott, de gyökérkezelést igénylő fogak esetében is hasonló problémák merülhetnek fel.

A gyökérkezelt fog idővel sötét elszíneződést kap. Ezért kozmetikai szempontból később ajánlott elgondolkodni fogkorona felhelyezésén.

A gyökérkezelt fogak helyes ápolás mellett egész életen át megmaradhatnak. Mivel a gyökérkezelt fog is szuvasodhat, elengedhetetlen a megfelelő szájápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzés a további problémák elkerülése végett.