Fogpótlás

Rögzített fogpótlás

Fémkerámia korona / híd

A fémkerámia korona, más néven porcelán korona a sérült, szuvasodott fogak pótlásának illetve helyreállításának egyik eszköze. A fogkoronák különböző anyagokból készülhetnek. A porcelán korona előnyei a tartósság, a kiemelkedő minőség, valamint a magas esztétikai színvonal. A fémkerámia koronák váza fémből készül, kerámia borítással. Gyökérkezelést követően, esztétikai okokból, valamint implantátumos fogpótlás esetén egyaránt alkalmazhatók. A fémkerámia koronának jóval több az előnye, mint a hátránya.

Cirkon korona / híd

A cirkonkoronák legfőbb előnyei az esztétika és a tartósság. Természetes hatású, szinte megkölünböztethetetlen a természetes fogaktól. Elkerülhető vele a másodlagos szuvasodás, rendkívűl tartós megoldást kínál a cirkon korona. Élettartama hosszú, nem törik és nem reped meg, képes íny nőni rá, amely az egyik legfontosabb előnye. Hosszútávon gondolkozva és figyelembevéve a tartósságát, illetve más előnyeket, mindenképpen érdemes egy jó befektetésként gondolni rá.

Kivehető fogpótlás

A kivehető műfogsor (közkeletű nevén protézis) a saját fogazattal nem rendelkező páciensek számára nyújt megoldást. A kivehető fogpótlás esztétikailag pótolja a fogakat és az ínyt, ezért amellett, hogy visszaadja a rágási funkciót, erősíti az arc kontúrját, a száj körüli ráncok kisimulnak, a beesett arc teltebbnek tűnik.

A fogpótlás anyaga egy speciális műanyagból, akrilátból készül, amelyet különböző fém részekkel erősítenek meg.

Ez a típusú fogpótlás a fogatlan állcsontgerincre fekszik fel. Az alaplemez a nyelv mellett és előtt található ínyrészen támaszkodik, ezen található a műíny és a műfogak. A teljes fogatlanság megszüntetésére nyújt alternatívát a kivehető, teljes lemezes fogprotézis, műfogsor. Amennyiben a páciens rendelkezik néhány saját foggal, de azok nem teszik lehetővé rögzített fogpótlás, híd készítését, abban az esetben részleges kivehető fogpótlás készül.